Ultrasonografia Doppler a arterelor cervicale şi cerebrale

Examinările de screening (depistare) sunt teste efectuate înainte ca o boală să dea semne şi simptome. Scopul este să depistăm boala într-o fază cât mai precoce şi mai uşor de tratat.

Ideal este ca o metodă de screening sa fie puţin costisitoare, să aibă o sensibilitate cât mai mare (un număr cât mai mic de cazuri fals negative) şi o specificitate mare (cât mai puţine cazuri fals pozitive). Raportul cost-beneficiu depinde şi de frecvenţa în populaţia ţintă a afecţiunii investigate.

Imagistica ultrasonografică este o metodă sigură, neinvazivă, nedureroasă de a produce imagini din interiorul corpului folosind ultrasunetele. Aparatul foloseste o sondă care este atât emiţător al ultrasunetelor, cât şi receptor al reflexiei acestor ultrasunete. Pe baza ecoului acestor ultrasunetele calculatorul produce imagini ale ţesuturilor din corp. Ultrasonografia Doppler este o tehnică specială care evaluează sângele, putând calcula viteza şi direcţia de deplasare prin artere şi vene. Examinarea ecografică duplex permite şi estimarea diametrului vasului, a grosimii pereţilor şi a unui eventual grad de obstrucţie.

Un indice folosit frecvent este grosimea intimă-medie (IMT), care măsoară cele două straturi interne ale pereţilor arteriali pentru a depista formarea plăcilor de aterom.

carotid ultrasound Doppler

De ce să luăm în considerare screeningul arterial cervico-cerebral?

Creierul primeşte sânge bogat în oxigen de la inimă prin arterele carotide şi vertebrale, câte două pe fiecare parte a gâtului (regiunea cervicală).

Boala aterosclerotică survine când se formează o placă (lipide – colesterol, celule inflamatorii, fibrină, calciu etc.) pe peretele arterial, crescând rigiditatea vasului, îngustând diametrul prin care circulă sângele şi crescând riscul formării unor cheaguri (trombi). Lăsată netratată, ateroscleroza carotidiană şi vertebrală creşte riscul de accident vascular cerebral. Accidentele vasculare cerebrale apar când vasele de sânge se înfundă cu fragmente din placa de aterom,  cu cheaguri de sânge şi vorbim de accidente ischemice, sau când un vas de sânge din creier se rupe şi vorbim de accidente hemoragice. Accidentele vasculare cerebrale sunt printre primele cauze de invaliditate şi deces, alături de infarctele miocardice şi cancer.

Factorii de risc pentru ateroscleroză sunt:

 • Vârsta peste 55 ani
 • Hipertensiunea arterială (>130/80mmHg conform ultimelor ghiduri cardiologice)
 • Diabetul zaharat
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Hipercolesterolemia
 • Sedentarismul
 • Istoric de boala cardiovasculară sau accidente vasculare în familie.

Tratamentele pentru prevenţia accidentelor vasculare şi a infarctului miocardic, deşi în general bine tolerate, nu sunt complet lipsite de riscuri, la care se adaugă şi factorul cost versus beneficiu. Este aşadar util să folosim o unealtă de screening pentru evalua circulaţia cerebrală şi a putea personaliza tratamentul fiecărui pacient.

 Avantaje:

 • Este o metodă neinvazivă, sigură, nedureroasă (fără ace, fără radiaţii ionizante)
 • Cost mai redus comparativ cu alte investigaţii (angiografie CT, RMN, digitală)
 • Oferă o rezoluţie foarte bună a imaginii.
 • Permite prevenţia accidentelor vasculare cerebrale prin depistarea la timp a aterosclerozei.

Dezavantaje:

 • Pot apărea rezultate fals pozitive: în sensul exagerării gradului de stenoză al unei artere şi al îndrumării inoportune către o intervenţie chirurgicală.
 • Pot apărea rezultate fals negative: nedepistarea unei stenoze.
 • Metoda este strâns dependentă de experienţa examinatorului şi de performanţa ecografului.

Surse:

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s